De champagne zal geknald hebben bij het tekenen van de verkoop van Dailon Livramento van MVV aan de Italiaanse Serie A ploeg Hellas Verona. Veel belangrijker dan de euro’s (ook erg fijn) zet de deal de schijnwerper op MVV als ontwikkel-club.
De deal laat precies zien wat de potentie is van de nieuwe strategie van MVV. Een potentie die recent ook al zichtbaar werd met de overstap van Ruben van Bommel, van Meerssen, opleiding-PSV, naar MVV, naar AZ en met de transfer van Koen Kostons naar het Duitse SC Paderborn 07.
Opleidingskosten
Als MVV zijn spelerscontracten op orde heeft, dan kan aan elke transfer niet alleen direct geld verdiend worden, maar kan ook nog gecasht worden als de betrokken speler weer voor grotere bedragen doorverkocht wordt. Daarmee wordt steeds opnieuw betaald voor de opleidingskosten die dan ook MVV heeft gemaakt.
Livramento
Van Bommel is volgens de site Voetbaltransfer.nl nu vijf miljoen euro waard. Stel dat hij over een paar jaar voor het dubbele door AZ verkocht zou worden aan een grote buitenlandse club, dan had MVV daar nog serieus van mee kunnen profiteren, als er een beter contract had gelegen. De club let nu scherp op de formulering van de doorverkoop-artikelen in de contracten. Dat geldt al voor Koen Kostons. En nu dus ook voor Livramento.
Miljoenen
Hoe goed MVV het eigenlijk doet blijkt uit Transfermarkt.nl. Mateo Waem is 650.000 euro waard. Koens Kostons 750.000 euro, Nicky Souren 500.000 euro en Dailon Livramento is 500.000 euro waard. Een bedrag dat na zijn recente transfer nog bijgesteld gaat worden. De gehuurde Jarne Steukers is goed voor 4.000.000 euro en de eveneens gehuurde Rein van Helden staat voor 1.200.000 euro op de lijst.
15-jarige
Die opleidingscyclus begint bij de MVV Academy, waar MVV nu serieus werk van maakt. Talenten door laten stromen naar de hoofdmacht, waar ze zich in de kijker kunnen spelen. En waar hun waarde dus zichtbaar wordt. En ook daar zijn nu de eerste voorbeelden van te zien. Uit een persbericht deze week: “Unicum voor MVV: de club legt de 15-jarige Amine Amgar voor drie jaar vast. Het is voor het eerst sinds het opzetten van de MVV Academy dat een speler vanuit de eigen jeugdopleiding op die jonge leeftijd wordt gecontracteerd door MVV Maastricht.”
Doorstromen
Technisch manager Ronny van Geneugden legt het nog eens uit: “We plukken al volop de vruchten van de MVV Academy met bijvoorbeeld Marko Kleinen, Ruben van Bommel, Saul Penders, Koen Kostons, Tim Zeegers en Lars Schenk. Maar willen we verder groeien, dan moeten we talenten eerder aan ons binden. Amine is zo’n talent en we zijn trots dat hij kiest voor een contract bij MVV. Hij traint inmiddels al mee met MVV1 en zal daar hopelijk snel definitief naar doorstromen. Daar gaan we hem bij helpen en begeleiden, zoals dat hoort bij een ontwikkelclub.”
Verberne
In die visie is het van belang dat de trainer van MVV meewerkt aan dat plan. Hij moet jonge jongens kansen geven om door te stromen. Dat is voor een ontwikkelclub op de lange termijn vele malen belangrijker dan in het lopende seizoen een of twee plekjes hoger op de ranglijst eindigen. Dat laatste is natuurlijk wat veel trainers willen: zij ontlenen hun status aan de plek op de ranglijst. Dat zou ook meer kunnen verklaren over de achtergrond van het vertrek van de geliefde trainer Maurice Verberne. Als die te veel koos voor de korte termijn, waardoor de beloften uit der eigen opleiding te weinig kansen kregen, zou dat een aannemelijke reden kunnen zijn. Korte termijnsuccessen versus lange termijn strategie, waarin plek vijf eigenlijk net zo waardevol is als plek zes.
Trainers
Ook voor trainers zelf is MVV overigens een ontwikkelclub. Assistent-trainer Edwin Hermans volgde Verberne op als hoofdcoach, Davey Heymans was fulltime jeugdtrainer en is nu assistent-trainer.
Hypercube
Het is ook de weg vooruit die Pieter Nieuwenhuis van Hypercube voor MVV heeft onderzocht en beschreven. Zijn verhaal wordt wel eens versimpeld tot de zin: ‘Munten is punten’. MVV zou – gebaseerd op het economische achterland van Maastricht – een begroting moeten hebben die de club in staat stelt om top eerste divisie te spelen en – statistisch – een keer in de vier jaar kans te maken op promotie naar de eredivisie. Ook Hypercube ziet voor MVV een stabiele toekomst als ontwikkelclub. En het is ook precies dat pad dat MVV wil volgen. Daarmee zijn enkele jaren gemoeid.
Inzicht
MVV en dan met name het Maastricht Collectief dat het businessplan samen met advies van Hypercube opstelde, kiest voor een stapsgewijze aanpak om continu waarde aan de club toe te voegen. Het verschil van inzicht met de gewezen directeur Laura van Leeuwen zat onder meer ook in het tempo en de daarmee samenhangende financiering om vooruit te komen. MVV wil niet meer verder springen dan de financiële polsstok lang is.
Stabiel
Als MVV steeds mee kan doen in de top van de eerste divisie of om het kampioenschap kan strijden, dan wordt de club voor iedereen aantrekkelijker. Voor het publiek, voor de spelers. En zeker als de club dan eens kan promoveren, dan doet MVV uitstekende zaken voor de waarde van de gehele selectie. Als MVV er in de eredivisie in slaagt het succes niet naar het hoofd te laten stijgen maar de hand relatief op de knip te houden (bijna als ware het nog steeds een eerste-divisionist), dan is MVV een stabiele club geworden.
Talent
Een club waar je als talentvolle jeugdspeler graag naar toe wil, omdat je weet dat het ook in MVV’s belang is om je zo goed mogelijk te ontwikkelen als speler en door te verkopen naar een grotere club.
Van Marwijk
Ook de benoeming van Bert van Marwijk in de raad van commissarissen past perfect bij de ingeslagen strategische koers. Hij is een overtuigd pleitbezorger van MVV als ontwikkelclub en van het belang van de Academy. Hij heeft het natuurlijke gezag om die koers vanuit zijn nieuwe rol te bewaken en door te ontwikkelen.
Slotakkoord
En als je dan als speler aan het einde van je voetbalcarrière komt vanwege je leeftijd, hoe mooi is het dan om het slotakkoord bij MVV in te zetten. En als de voortekenen niet bedriegen, dan hebben we daar zeer binnenkort ook een voorbeeld van: Sven Braken die terugkeert.
Verhaal
Voor MVV is het de kunst het verhaal als ontwikkelclub – niet alleen voor talenten van de MVV Academy maar ook voor jonge talenten die gehaald worden – inhoud te geven. Een mooi voorbeeld daarvan is Ilano Silva Timas (21). Hij komt over van tweededivisionist Excelsior Maassluis. Hij zorgt en voor versterking en hij kan zich verder ontwikkelen. Voor spelers die je haalt kun je een spelersfonds opzetten. Ook dat zat al in het businessplan van het Maastrichts Collectief.
Faciliteiten
En dan is het nog de kunst om ervoor te zorgen dat ook de faciliteiten rond MVV als ontwikkelclub kloppen. Om te beginnen zal op korte termijn een oplossing bedacht moeten worden voor de Academy zelf. De spelers moeten nu overal en nergens trainen, steeds op andere velden van andere clubs. Die situatie is natuurlijk verre van ideaal.
Wrijving
Voor de langere termijn nog belangrijker is nadenken over een nieuw stadion. MVV is in alle opzichten een groeibriljant. Als het voorliggende businessplan uitgevoerd kan worden, wordt MVV een stabiele club die aantrekkelijk voetbal kan spelen. En om die briljant te laten schitteren, heb je ook af en toe wrijving nodig. Dat hoort er ook bij. Het zijn de groeistuipen van een club die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is.
Bron: https://www.denieuwestermaastricht.nl/deal-livramento-laat-potentie-nieuw-mvv-zien/