Vanaf augustus speelt SC Cambuur in een schitterend nieuw stadion in Leeuwarden. De – geëxplodeerde – bouwkosten zijn uiteindelijk uitgekomen op 21,3 miljoen euro. Jaarlijkse lasten voor eigenaar Cambuur: 1,5 miljoen euro per jaar. Dat geld is voor rente, aflossing en onderhoud.
Een verkenning
Het is interessant om te kijken of MVV de Friezen dat huzarenstukje kan nadoen. In de podcast de Hertenkamp van de redactie van de Leeuwarder Courant, wordt uitgelegd hoe de financiering in elkaar zit. En hoe de financiële lasten zich verhouden tot de begroting van de club van tien miljoen euro. Plus wat dat dan weer betekent voor de sportieve ambities van Cambuur. Het stadion biedt in elk geval plek aan 15.000 toeschouwers.
Wetmatigheid
Om met dat laatste te beginnen: Cambuur mikt net als MVV de komende jaren op (sub)top KeukenKampioenDivisie (KKD). De in de voetballerij geldende wet luidt: ‘munten is punten’. Dat is de wetmatigheid waar MVV ook zijn toekomstplannen op heeft geschreven. Met dank aan het bureau Hypercube van econometrist Pieter Nieuwenhuizen.
10%
Volgens die wet mag een club maximaal tien procent van zijn begroting kwijt zijn aan eigen stadionlasten of huur van een stadion als dat van de gemeente is. Cambuur is in het nieuwe stadion 1,5 miljoen kwijt op een begroting van 10 miljoen. En dat is dus eigenlijk te veel. Het nieuwe stadion moet zorgen voor extra inkomsten die – zeker als Cambuur erin slaagt om na jaren eredivisie tekenen blijven spelen – uiteindelijk moeten groeien naar 15 miljoen. En dan zijn de stadionlasten in balans.
Opleving
De ervaring leert dat nieuwe stadions in de beginjaren zorgen voor een enorme opleving. Iedereen wil erbij zijn. Ook sponsoren. Het is de kunst om die hogere inkomsten blijvend om te zetten in attractief voetbal, zodat het succes doorgaat. Voor MVV is – munten is punten – berekend dat het altijd top KKD zou moeten kunnen spelen.
Optelsom
Hoe heeft Cambuur die 21,3 miljoen euro bij elkaar gekregen? Dat bedrag is een optelsom van leningen. Alle individuele leningverstrekkers hebben gezegd: ik doe mee, als iedereen meedoet. Om te beginnen is er een kippenboer die 2,5 miljoen euro op tafel heeft gelegd om met de bouw te kunnen beginnen. Er is een rijke ondernemer uit Drachten (Pieter Kooi) die “iets terug wil doen” voor de regio. Hij heeft zijn bedrijf verkocht en leent 4 tot 6 miljoen euro. Wel rente en aflossing, maar de eerste vijf jaar geen aflossing. Zijn enige opmerking: “Ga verantwoordelijk om met aflossingen. Als er een keer extra geld over is na een jaar, los extra af.”
Gemeente
De gemeente Leeuwarden heeft – na kritische vragen – uiteindelijk met 38 stemmen voor en 0 tegen 6 miljoen euro geleend. De gemeente kijkt nog naar de manier waarop ze daarvoor garanties kan krijgen. Gedacht wordt aan extra aflossingen als Cambuur succes heeft op de transfermarkt. Nog eens 9 miljoen euro komt uit eigen middelen van Cambuur: Vooral toegezegde sponsorgelden, onder meer van de bouwer van het stadion Van Wijnen, en een kleiner deel van de spaarrekening van Cambuur zelf.
Commercie
Cambuur is daarmee een mooi voorbeeld voor MVV. MVV is nu opgeteld 600.000 euro per jaar kwijt aan huisvestingslasten en heeft daarvoor een volkomen ouderwets, commercieel onaantrekkelijk en qua beveiligingskosten zeer duur stadion. Als MVV een iets kleiner stadion dan Cambuur (15.000 stoeltjes in Leeuwarden) zou bouwen, wordt het ietsje goedkoper.
Sprong
De sprong voorwaarts van een nieuw stadion moet ook in de begroting zichtbaar worden. Zoals gezegd: bij een nieuw stadion, werkt dat ook zo in den lande. Dat lijkt deze tijd zeker voor MVV te gelden: de club zit in een enorme positieve flow. De stad omarmt de club weer. Meer dan 2000 seizoenkaarten verkocht, sponsoren bouwen samen aan een groots netwerk in een aantrekkelijke businessruimte.
Stelpost
Stel dat MVV een nieuw stadion zou kunnen bouwen voor 17 miljoen euro. Waarbij het geld net als bij Cambuur uit een mix van bronnen komt. En de jaarlasten zouden – bij een afschrijving over 30-40 jaar beperkt blijven tot bijvoorbeeld 1 miljoen euro. Het zijn getallen die je enigszins kunt beredeneren, maar uiteindelijk natuurlijk volledig afhangen van rente en betalingscondities.
Mede-investeerder
Dan moet de club een sprong maken naar uiteindelijk een omzet van tien miljoen euro. Het bedrag waar Cambuur nu al op zit. En nu is er in Leeuwarden wat minder te doen dan in Maastricht wat gunstig is voor Cambuur en nadelig voor MVV, maar tien miljoen euro zou op den duur ook haalbaar moeten zijn in Maastricht. Bedenk daarbij dat vanuit het Maastricht Collectief nu gesprekken gevoerd worden met een bedrijf dat mee wil investeren in de club, waarbij het collectief consequent benadrukt dat de zeggenschap over MVV altijd in Maastrichtse handen blijft.
“Iets terug doen”
En waar twee rijke ondernemers Cambuur de helpende hand toesteken voor een deel van de financiering, zouden er toch ook enkele ondernemers te vinden moeten zijn in Maastricht die iets terug willen doen voor de stad?
Visie
Het vergt ook lef en visie van de gemeenteraad. Wat als MVV niet naar een nieuw stadion kan en die grotere stap vooruit niet kan zetten? Terwijl andere clubs in de KKD dat wel kunnen doen? Dan zal het veel moeilijker zijn om de omzet van de club te substantieel verhogen. En dan geldt helaas ook de wet, maar dan omgekeerd: ‘Geen munten is geen punten’.
Investeren
Een nieuw stadion is cruciaal om MVV gezond te maken. Hoe raar het ook klinkt: juist door extra te investeren, maak je de club ook financieel gezond. Het bureau Hypercube heeft dat uitgerekend. En dat is geen dikke duimen-werk, dat is op basis van tientallen jaren ervaringen bij veel clubs inNederland en in Europa en op basis van heel veel data.
Balartiesten
En natuurlijk zullen er altijd sceptici zijn die zeggen dat MVV een bedrijf is dat zijn eigen broek moet ophouden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Een voetbalclub is geen normaal bedrijf. Dat is net zo goed een maatschappelijke voorziening met balartiesten als een theater – waar ook een directeur en hele staf werkt – met podiumartiesten.
Bron: https://www.denieuwestermaastricht.nl/lastwencambuur-betaalt-1-5-miljoen-voor-nieuw/