In aanwezigheid van Willem van Hanegem gaf Frans Bouwmeester (links) het boek 'Pummy' aan de 85-jarige Gerard 'Pummy' Bergholtz.

Pummy Bergholtz heeft nu zijn eigen boek

Het boek Pummy vertelt het verhaal van Gerard Bergholtz. De weergaloos snelle voetballer was slechts één van de weinige MVV-spelers die zijn vleugels kon uitslaan. Hij speelde onder andere voor Feyenoord en Anderlecht en werd met allebei drie keer kampioen. Daarnaast kwam hij 12 keer uit voor het Nederlands elftal.

Het boek over de Maastrichtse voetballer is geschreven door Ton Köning en Paul van Grinsven. Auteur Ton woonde vlakbij Pummy en richtte al snel samen met andere jongens een fanclub op voor hem. Hij zag de snelle buitenspeler vaak spelen in het legendarische MVV-stadion ‘De Boschpoort’ en later ‘De Geusselt’. Toen Gerard naar Feyenoord vertrok werd Ton alleen maar trotser en wist: “Op een dag besluit je daar een boek over te schrijven.’ Mede-auteur Paul van Grinsven (1958) schreef eerder al twee voetbalboeken over oud MVV-spelers: De Memoires van Jo Toennaer en met een coauteur Brokamp en Bonfrère, een magisch en mysterieus duo.

In het nieuwe boek gaat het over de weergaloze snelheid langs de zijlijn, zijn op maat gesneden voorzet vanaf de rechterflank. Vaak leek Pummy een beetje boven de grond te zweven: gevleugeld en gedreven, zoals ook de titel van het boek luidt.

Demonstratie

Gerard kwam twaalf keer uit voor het Nederlandse elftal. Voorafgaand aan zijn debuutwedstrijd in de Kuip tegen Hongarije was er in Maastricht een demonstratie van voetballiefhebbers. Tijdens de tweede helft zou een steunzender van de Nederlandse televisie worden afgesloten, waardoor in Maastricht maar één helft zou worden uitgezonden. Dat pikten de Maastrichtenaren niet. Ze gingen de straat op en riepen ‘Veer wille Pummy gans zien.’

Cover van het boek Pummy
Cover van het boek Pummy

Ruzie

Het boek gaat ook in op de nog altijd raadselachtige ruzie met Jan Mulder, waarmee Pummy in Anderlecht een koningskoppel vormde in het veld. Ze woonden samen ‘op kot’ en deelden lief en leed, maar de vriendschap mondde uit in een breuk. Bergholtz zei daarover in 2021 in een interview in De Limburger dat het bij zijn laatste seizoen bij Anderlecht misliep. “Een kwartier voordat we het veld opgingen, was er geroezemoes en geschreeuw in de gang. Ik herkende de stem van Jan. Hij had een woordenwisseling met voorzitter Albert Roosens. Opeens ging de deur van de kleedkamer open en moest trainer Sinibaldi meekomen. Ik voelde de bui al hangen. Sinibaldi komt even later naar me toe en zegt: ‘Gérard, je m’excuse. Tu ne joues pas. C’est Jan qui joue’. Ik werd uit de ploeg gezet ten faveure van Jan. Ik mocht niet eens invallen.”

Rode draad

De breuk is nooit meer goed gekomen en loopt als een rode draad door het leven van de nu 85-jarige Bergholtz. Bij de boekpresentatie sprak niet alleen auteur Paul van Grinsven, maar ook de Maastrichtse sportarts Jos Benders. Hij ging dieper in op de Geuzennaam Pummy, die Bergholtz als kind al kreeg.

Het boek Pummy, gevleugeld en gedreven is uitgegeven door Trichis uit Rotterdam en kost 24,95 euro.

Naar boven