Elf Voetbal: De kortste weg naar Europa: De beboete recordzege van MVV

07-12-2020 12:00 door Ernst Bouwes
(Foto: archiefbeeld van Blauw-Wit – MVV, eerder in 1960. Bron: Henk Lindeboom, Nationaal Archief)

De kortste weg naar Europa: De beboete recordzege van MVV
Voorpublicatie uit het boek ‘De kortste weg naar Europa’, dat in het voorjaar van 2021 verschijnt. Schrijver Ernst Bouwes blikt terug op mooie verhalen uit de geschiedenis van de KNVB Beker en de belevenissen van de Europa Cup II-deelnemers in de periode 1960-70. Op de website van ELF Voetbal alvast een voorproefje, met een serie voorpublicaties. Deel 10: Het MVV-record met een bittere nasmaak.

Rond de kerst van 1960 maakte MVV een bijzondere periode mee. Na een knap gelijkspel half december in de Kuip tegen koploper Feijenoord namen de Maastrichtenaren op Tweede Kerstdag na vijftig jaar afscheid van stadion De Boschpoort. Voor de aftrap van het duel tegen PSV verzorgde de ‘Keuninklijke Hermenie’ een passend optreden, waarna een rouwstoet met een lege kist het veld betrad, begeleid door treurmuziek, terwijl een stormwind met motregens over het veld jakkerde.

Vervolgens zagen de achtduizend toeschouwers een boeiend afscheidsduel waarin MVV na een 0-2 achterstand vlak voor tijd haar 3-2 voorsprong kwijtraakte door een gelijkmaker van Fons van Wissen, geboren en getogen in Margraten en oud-speler van MVV. Na afloop van het duel trakteerde het bestuur vrienden en pers op flinke glazen port.

Voordat MVV half januari de openingswedstrijd in het nieuwe De Geusselt van Willem II won, moest de ploeg eerst op Nieuwjaarsdag naar Heerlen voor een bijna overbodig bekerduel tegen Eersteklasser VVH ’16. In de eerste bekerronde, bestaande uit regionaal ingedeelde groepen, was MVV door nederlagen tegen Limburgia en Rapid JC al vrijwel uitgeschakeld. De amateurs verrasten de bezoekers in de openingsfase met een snelle voorsprong, waarna MVV het duel alsnog serieus aanpakte. Na een ruststand van 1-5 kwamen de Maastrichtenaren na negentig minuten uit op 2-10, dat nog steeds de grootste overwinning van MVV in haar profgeschiedenis is.

De KNVB had haar eigen ideeën over dit duel. De voetbalbond gaf MVV een boete van tweehonderdvijftig gulden, vanwege het aantreden met een onvolledig eerste elftal. Dat was een overtreding van de afspraak tussen de profclubs om vanaf dit seizoen in de beker steeds met het sterkste team te verschijnen. MVV ging in beroep, omdat de club het team in Heerlen wel degelijk representatief vond. De afwezige basisspelers waren ziek of geblesseerd. Begin juli veegde de beroepscommissie van de KNVB de boete alweer van tafel. Van de afspraak is verder nooit meer iets vernomen.

Dit incident heeft mogelijk de kiem gelegd voor de ambivalente verhouding van MVV tot de cup, waarin het sinds 1958 nooit verder kwam dan de kwartfinale. “Zoveel zegt die beker nu ook weer niet, want meestal lig je er in de Europa Cup toch na één ronde al uit”, vond trainer George Knobel na de uitschakeling bij GVAV in 1970. Deze uitspraak is niet te vergelijken met de vloek die Bela Guttman ooit over Benfica uitsprak, maar in de Eeuwige Ranglijst van de Eredivisie is MVV wel de hoogstgeplaatste club, die zich nooit voor Europees voetbal wist te kwalificeren.

Naar boven