Faty papy in het shirt van MVV

Martjan Kuit: Faty Papy

Faty Papy is negentien jaar oud als hij in Maastricht komt wonen. Hij droomt van een carrière bij een grote club ergens in Europa. En het nationale elftal van Burundi, zijn geboorteland. “Mijn droom is om met mijn land van Brazilië te winnen.” Die droom lijkt nu, bijna tien jaar later, onhaalbaarder dan ooit.

Zelf was ik 20 toen ik Faty Papy tegenkwam. Ik maakte als stagiair filmpjes over jonge Afrikaanse voetballers in de Nederlandse voetbalcompetitie. Faty Papy was ons eerste slachtoffer. Hij vertelde – in het Frans – over zijn dromen en doelen. Wij maakten dit filmpje.

Hoe is het nu met Faty Papy?

Laatst kwam ik dit filmpje weer tegen. In een oud mailtje vond ik nog een mobiel telefoonnummer met ‘Faty’ erachter. Ik probeerde een sms’je. Hoofdvraag: Hoe is het er nu mee? Het bleef stil. Volgens Wikipedia speelde hij na MVV voor APR FC. De club wordt Rwandees kampioen. Daarna vertrekt hij naar Bidvest Wits in Zuid-Afrika. Papy komt achttien keer uit voor het Burundees voetbalelftal.

Blijven voetballen is onverantwoord

In 2016 vertrekt Papy bij zijn Zuid-Afrikaanse club. Oorzaak: hartproblemen. Tot twee keer toe wordt hij onwel tijdens een wedstrijd. De doctoren van zijn club besluiten dat het genoeg is. Verder voetballen is onverantwoord. Papy zelf, denkt daar anders over.
“I am still too young to stop playing, so if the club feels they cannot take that risk, I would rather go look for somewhere else to play. I’ve been told my situation is so bad, but when I go play for my national team I can go on for days without any problems. I don’t believe I have a heart condition, otherwise I would not last for more than 45 minutes on the treadmill, for instance. It could be something else, but not a heart condition.”

Hekserij en andere oorzaken

Nee, een hartprobleem kan het niet zijn. Wat dan wel? Hekserij! De experts denken daar echter anders over. Tot de dag van vandaag wil geen club hem hebben. Papy is wel hard op zoek, melden Zuid-Afrikaanse media begin dit jaar. “He has looked really good and showed no signs of any problems with his health”, aldus een voetbalkenner over hem. Hoe hij daar zelf over denkt? Ik heb het hem nog niet kunnen vragen.

Vakantieman Papy is de hoop van Burundi (6 oktober 2009)

‘Ik ben vakantieman.’ Dat waren de eerste woorden Nederlands van Faty Papy. De Burundese middenvelder sprak deze tegen zijn medespelers toen hij nog niet mocht spelen voor zijn nieuwe club MVV.

Het 19-jarige talent spreekt nu alleen nog Frans, zijn moedertaal, maar hoopt snel Nederlands en Engels te leren. ‘Engels is de taal van profvoetballers’, zo vertaalt MVV-voorzitter Joseph Goumans de woorden van de jonge speler.

Papy is te laat. Hij en Goumans waren de ochtend voor het interview op bezoek bij de bank om nog wat financiële zaken te regelen. ’Ik sta hem bij op mijn vakgebied’, legt de advocaat uit.

Oorlog

Zijn levensverhaal is als die van zoveel voetballers met Afrikaanse roots. De jonge Papy begint met voetballen op straat. Met zelfgemaakte ballen van plastic of papier proberen hij en zijn vriendjes er het beste van te maken. Tijdens de oorlog in Burundi verliest hij een paar voetbalmaatjes. Als Papy negen jaar oud is, komt een coach een kijkje nemen. Of hij zijn zoon niet onder zijn hoede kan nemen, zo vraagt vader Papy.

Papy gaat in opleiding en mag een paar wedstrijden met jong Burundi meevoetballen. Daar wordt hij ontdekt door AS Inter Star in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Na één seizoen bij Inter Star verhuist de middenvelder naar Turkije, maar daar komt hij niet aan spelen toe. Begin dit seizoen komt Papy op huurbasis over van het Turkse Trabzonspor. De Afrikaan is in het kader van de samenwerking tussen de twee clubs naar Maastricht vertrokken.

Moeder

De talentvolle middenvelder is net een paar weken in Nederland en scoorde in zijn tweede wedstrijd. ‘Ik heb meteen mijn moeder gebeld’, vertelt hij, als we Goumans mogen geloven. ‘Na de eerste wedstrijd voor MVV durfde ik niet te bellen omdat we met 6-0 verloren hadden. Nu durfde ik het wel.’ Dankzij de kopgoal van Papy speelde MVV gelijk tegen Excelsior.
De Maastrichtse club valt hem alleszins mee. ‘Toen ik nog bij Trabzonspor speelde dacht ik dat MVV een hele kleine club was, maar nu ik hier ben zie ik dat ze toch veel goede spelers hebben’, vertaalt Goumans.

Vrouwen

Het leven in Nederland is nog wel wennen voor de net 19 geworden Afrikaan. ‘Hier in Europa hebben vrouwen evenveel rechten als mannen. In Afrika is dat heel anders.’ Of hij dat jammer vindt? ‘Je weet soms helemaal niet waar je aan toe bent, dat is lastig’, lacht de middenvelder.

Ondertussen timmert hij ook als international aan de weg. Tot nu toe speelde hij zes wedstrijden voor het nationale elftal, de “Zwaluwen”. In eigen land zien ze Papy als de hoop voor het Burundese voetbal. Burundi wist zich niet te plaatsen voor het WK.

Brazilië

Toch kijkt de jonge MVV’er vooruit. ‘Mijn droom is om met mijn land van Brazilië te winnen.’ Ook over zijn toekomst als clubspeler heeft Papy duidelijke ideeën. Hij wil, net als zijn grote voorbeeld Zinedine Zidane, tot de beste spelers van de wereld gerekend worden.

Op het moment van schrijven heeft Faty Papy al twee keer gescoord voor zijn nieuwe club. Zijn eerste goal, tegen Excelsior, leverde MVV een 1-1 gelijkspel op. De Limburgers werden een week later door Spakenburg uit het bekertoernooi geknikkerd, maar aan Papy heeft het niet gelegen. Hij maakte het enige Maastrichtse doelpunt.

Voetnoot

Faty Papy overleed op 25 april 2019 op 28-jarige leeftijd nadat hij tijdens een wedstrijd van Malanti Chiefs tegen Green Mamba ineen stortte.

Tekst: Martjan Kuit

YouTube player
Naar boven