Met de aanleg van sportpark de Geusselt is goed werk verricht
De Nieuwe Limburger, 29 februari 1964
Wie met de auto komend uit de richting Sittard, Limburgs hoofdstad Maastricht nadert ziet links van de grote rotonde de sierlijke, overdekte tribune van het Geusselt Stadion uit het landschap oprijzen. In dit stadion speelt MVV, de Maastrichtse eredivisieclub haar wedstrijden, sinds zij drie jaren geleden het terrein aan de Boschpoort verliet. Hoe gezellig en knus het aan de Boschpoort ook was, de accommodatie beantwoordde daar niet meer aan moderne eisen, die een club, spelend in de hoogste klasse van de KNVB mag stellen. MVV huist nu in een omgeving, die meer in overeenstemming met haar standing en roemvolle historie is. Het Geusselt Stadion is het pronkstuk van de gemeente Maastricht in het sportieve vlak dan bezien maar wie bij een bezoek aan de wedstrijden van MVV zijn ogen goed de kost geeft ziet, dat het stadion met zijn sintelbaan gelegen is te midden van een serie voetbal – en hockeyvelden en tennisbanen. Dat alles staat bij de gemeente Maastricht te boek als het Sportpark Geusselt. Maar behalve genoemde sportvelden treft men er ook nog een grote vijver (15.000 m2) en een speelweide aan, dat alles royaal in het groen gezet en doorsneden met fraaie asfaltwegen. Voor het Geusselt Stadion bevindt zich een parkeergelegenheid voor 1000 auto’s.
Behoefte aan sportvelden zeer groot
Het gehele Geusselt-sportpark is 42 ha. groot en voorziet voor een groot gedeelte in de behoefte aan sportbeoefening. Voor een groot gedeelte zeggen wij, omdat Maastricht, een stad met ruim 95.000 inwoners nog steeds geen sporthal rijk is, dit in tegenstelling met bijv. het kleinere Roermond. Bij de gemeente Maastricht beseft men echter goed, dat een sporthal geen overbodige luxe is. Vandaar ook dat een sporthal in de plannen van de gemeente een voorname plaats inneemt, maar daarover straks.
Het was in 1950, dat voor de eerste maal in de gemeenteraad van Maastricht werd gesproken over de aanleg van het Geusselt-sportcomplex, met een stadion. Het bleef toen bij een diepzinnig praten en kostenberekeningen, maar in 1954 werd het voorstel daartoe toch definitief aangenomen. Algemeen was de gemeenteraad van de noodzakelijkheid van dat complex doordrongen. Vijf jaren later pas de werd een begin gemaakt met de aanleg van het Geusselt-complex naar het ontwerp van de gemeentelijke landschapsarchitect ir. J. Vallen. Uitvoerster daarvan was de Kon. Ned. Heide Maatschappij.
Wij leven nu in 1964 en het Geusselt-sportpark is op de afwerking van enkele voetbalvelden en de bouw van kleedkamers met restaurant voor de tennissers na klaar. De heer Karel Bruynzeels, die met de zorg van het Geusselt-sportpark is belast voor mensen van tv, radio en pers is hij een bijzonder behulpzaam en charmant gastheer en kan nu met recht zeggen, dat er in Maastricht goed werk is verricht. Daarbij heeft hij ook nog het oog op de sportvelden in het Jekerdal. Daar liggen drie voetbalvelden, waarvan een met sintelbaan, een handbalveld, een trainingsveld en vier tennisbanen, een werkelijk uniek gelegen sportpark aan de voet van de St.-Pietersberg.
Het Sportpark Geusselt telt niet minder dan 15 sportvelden met inbegrip van het stadionveld (met sintelbaan). Tot deze velden behoren twee half verharde trainingsvelden. Van deze velden heeft MVV er twee in gebruik (stadion- en oefenveld), Rapid heeft evenzo de beschikking over twee velden. WVV’28 spelend in de 1e klasse van de amateurs krijgt met ingang van het nieuwe seizoen ook de beschikking over twee velden, zodat dan eindelijk voor deze populaire amateurclubs aan de verhuizerij een einde is gekomen, en de andere velden, waaraan nog de laatste hand moet worden gelegd zijn voor Willem I, RHC, White Star en de lagere elftallen van WVV. Voorts vindt men er twee hockeyvelden, bespeeld door de hockeyclub Maastricht, en tien tennisbanen, waarvan de meeste zijn gereserveerd voor de Maastrichtse Lawn Tennis Club. De hockeyers beschikken reeds over kleedkamers helaas zonder restaurant, voor de tennissers is zulks in aanbouw. De voetbalclubs in het Geusselt sportpark hebben in totaal de beschikking over 16 kleedlokalen met douches en toiletten. In dit sportpark is nog net ruimte over voor de aanleg van een honkbalveld, maar daar is nog geen definitief besluit over genomen.

Bouw van sporthallen
Het Sportpark Geusselt is naast het veel kleinere complex in het Jekerdal een voorbeeldig recreatieoord, maar met de aanleg daarvan is de gemeente Maastricht nog lang niet uit de zorgen wat de aanleg van sportvelden betreft. Er staan plannen op stapel voor een nieuw sportpark op Malberg, in het zich sterk uitbreidend westelijk gedeelte van Maastricht, dat een stad op zichzelf aan het worden is. In het begin spraken wij terloops over de bouw van een sporthal en van sportzalen, waaraan een bijzonder grote behoefte in Maastricht bestaat. Er bestaan reeds concrete plannen voor de bouw van een sportzaal in de Heksenhoek, waaraan de paters Jezuïeten hun medewerking verlenen en in het nieuwe stedelijke lyceum in de omgeving van de Via Regia. Over beide zalen zullen t.z.t. de sportverenigingen de beschikking krijgen. Beide sportzalen zullen groot genoeg zijn voor de beoefening van zuivere zaalsporten. Op de keper beschouwd heeft een stad als Maastricht echter ook behoefte aan twee grote sporthallen, waarin bv. ook zaalhandbal wedstrijden kunnen worden gespeeld.
Gemeentelijke Sportstichting
Het beheer van al deze sportcomplexen, waarbij ook nog de zorg en het onderhoud van gemeentelijke sportvelden her en der over Maastricht verspreid, is van gemeentewege nog niet definitief geregeld. In de gemeenteraad van Maastricht komt nu binnenkort een voorstel van B en W. aan de orde tot oprichting van een nieuwe gemeentelijke sportstichting, die o. a. belast zal worden met het beheer en het onderhoud van alle gemeentelijke sportterreinen. Met de aanleg van het sportpark Geusselt, dat in totaal 4.7 miljoen gulden heeft gekost, heeft de gemeente Maastricht een kostelijke, sportieve daad gesteld, die gezien de groeiende bevolking van Limburgs hoofdstad niet overbodig is geweest.

Nieuwbouw of renovatie?

“Burgemeester en wethouders van Maastricht hebben gisteren officieel bekend gemaakt, dat zij het verzoek van MVV een overdekt voetbalstadion te mogen bouwen, afwijst. Het gemeentebestuur zei, in een communiqué, te verwachten dat zon accommodatie een nadelige invloed zal hebben op de exploitatie van het Maastrichts Expositie- en Congrescentrum (MECC), waar het nieuwe MVV-terrein deel van uit zou maken. Ook bezwaren van planologische aard hebben bij de beslissing een rol gespeeld.”
Jaren ’80 en ’90: nieuwbouw of renovatie?
In 1982 degradeerde MVV naar de Eerste Divisie en dat luidde het begin in van een omvangrijke sanering van de club waarbij ook het inmiddels verouderde Geusseltstadion onder de loep werd genomen. Er waren concrete plannen om een nieuw stadion in de wijk Randwyck te bouwen. Daardoor zou Maastricht een stadion krijgen dat geheel zou zijn overkapt, wat een wereldprimeur zou zijn geweest. Het plan van Leon Melchior om De Geusselt te verbouwen tot een overdekt, multifunctioneel complex met een capaciteit van 30.000 toeschouwers werd echter door de gemeente en de KNVB van tafel geveegd.
In opdracht van MVV is inmiddels een planstudie voor de verbouwing van het stadion verricht. Gedacht wordt het speelveld een kwartslag te draaien, alle staantribunes te vervangen door zitplaatsen, de sintelbaan rond het speelveld te laten vervallen en onder de nieuwe zittribunes betere voorzieningen te maken voor spelers en club. De kosten van de renovatie worden door het bestuur van MVV geraamd op tien miljoen gulden, waarvan een bedrag van ruim drie miljoen ten laste van de gemeente zou moeten komen. Deze verwacht dat een groot deel van de investering gedekt kan worden door rijks- en provinciale subsidies, door premies uit investeringsregelingen en door opbrengsten uit grondverkopen.

In 1996 werden nieuwe plannen ontvouwd om de directe omgeving van het stadion te herontwikkelen. Daarmee kreeg de Geusselt een nieuw aanzien: voor de Maastribune werd een bedrijvencentrum gerealiseerd en de tribune werd overkapt. In het kader van de bouw van het nieuwe bedrijvencentrum voor het stadion werden nieuwe toegangen gerealiseerd.
2000 tot en met 2010: Verdere aanpassingen
In 2000 werd een aanvang gemaakt met de realisatie van nieuwe kantoren aan de achterzijde van de Hoofdtribune: het Westpark. Daarvoor werd het oude gebouw afgebroken. Een tijdelijk onderdak voor het sponsoren werd gevonden in Café Amstel Plaza in Bedrijvencentrum Geusselt aan de voorzijde van het Stadion. Bovendien werd de oude Noordtribune met staanplaatsen afgebroken en vervangen door een nieuwe tribune met zitplaatsen. Het stadion werd daarmee een ‘all-seater’. Op 5 oktober 2001 werd de nieuwe Noordtribune tijdens de wedstrijd MVV-Volendam in gebruik genomen.
De 4 open hoeken van het stadion werden dichtgemaakt door middel van de bouw van kantoorgebouwen. Onder de Hoofdtribune werd een geheel nieuwe ruimte in gebruik genomen ten behoeve van sponsoractiviteiten. Boven de Hoofdtribune werden businessloges gerealiseerd. In 2002 werd ook de bestaande verouderde verlichtingsinstallatie vervangen. De nieuwe masten werden verankerd in de hoekgebouwen en hebben een hoogte van 27,6 meter. De verlichting van de masten wordt vanuit een centrale ruimte, onder de Angelsidetribune, gefaseerd in 3 stappen, per mast, ingeschakeld (10, 20, 30 lampen).
Nu deze belangrijke voorziening gerealiseerd was, kwam de modernisering van de facilitaire ruimten onder de Maastribune aan de beurt. In 2003 werd begonnen met het opnieuw inrichten en verbouwen van de was-, kleed- en massageruimten t.b.v. de spelers, een doktersruimte, een ruimte voor de arbitrage, een nieuw pershome, stewardruimte en archief, waarbij rigoureus werd vernieuwd en gewijzigd volgens huidige normen. Voor aanvang van het voetbalseizoen 2004/2005 kon MVV tijdens de Open Dag de metamorfose van het Stadion Geusselt aan de supporters en andere belangstellenden tonen. Het Geusseltstadion nodigde uit tot een intensief gebruik waarvan ook andere ploegen dan MVV Maastricht gretig gebruik maakten. Zo speelde een team van Formule 1 coureurs met o.m. Michael Schumacher in een bijna uitverkocht stadion tegen een team van Nederlandse en Belgische prominenten (met in de goal Jean-Marie Pfaff). Uitslag: 5-5. Kaartjes voor de kwalificatie interlands van Jong Oranje met Jong Bulgarije (2012) en Jong Luxemburg (2014) vonden ook gretig aftrek.
In de jaren ’10 kreeg de Maastribune een nieuwe naam: Angelsidetribune, een verwijzing naar de roemruchte harde kern van MVV-supporters uit de jaren ’70, ’80 en ’90. In 2015 werden ten laatste bijna alle hekken rondom het veld weggehaald wat de toegankelijkheid voor het publiek enorm verbeterde. In 2016 werd het speelveld in het stadion vervangen door een kunstgrasveld. Dat biedt MVV de mogelijkheid om in het stadion te trainen. Ten gevolge van deze vernieuwing spelen de jeugdelftallen nu regelmatig in het stadion en worden op het speelveld ook andere activiteiten georganiseerd. In 2017 werd de nieuwe Sporthal Geusselt, die tegen de Boschpoorttribune van het stadion is aangebouwd, geopend. Daardoor is het stadion nu aan alle kanten ingesloten door gebouwen.
Wegens veiligheidsproblematiek zijn er buffervakken ingesteld naast het uitvak. Hierdoor is de capaciteit van de Geusselt teruggebracht naar ca. 8.800 zitplaatsen.
Voetnoot MMC
Anno 2024:
Minimaal onderhoud in de afgelopen 20 jaar heeft uiteindelijk geresulteerd in een stadion dat betaald voetbal onwaardig is. Kleedkamers en medische ruimtes verkeren in een abominabele staat, voor supporters zijn er slechte sanitaire voorzieningen en ontbreekt het aan een supportershome. Doordat MVV geen eigenaar van het stadion is (Gemeente en derde partijen) is men afhankelijk van deze partijen en is MVV begrensd in haar mogelijkheden om financieel/sportief verdere stappen te zetten.
Begin 2025 staat dossier de Geusselt op de agenda bij de Gemeenteraad van Maastricht. Er zal iets moeten gebeuren maar wat?
Nieuwbouw of renovatie?
MMC: De Geusselt: ’n thoes veur ederein !