80 jaar bevrijding Maastricht

MMC: September 2024, 80 jaar bevrijding Maastricht.

Vieren, herinneren en nooit vergeten.


80 jaar geleden werden de volgende MVV leden slachtoffer van oorlogsgeweld.

Chris Sijen Maastricht,
5 juni 1895 – Maastricht, 12 september 1945

Hij was gehuwd, vader van 3 kinderen en werkte als ladingmeester bij de N.S. Bij een Duitse artilleriebeschieting werd Chris daags voor de bevrijding dodelijk getroffen door een granaatscherf. Chris was ruim 20 jaar lid van MVV. Hij was in deze periode een bekende eerste elftalspeler, hij speelde gewoonlijk op de rechtshalf positie. Verder kwam hij meermaals uit voor het Zuid Nederlands elftal.

Leo Huyveneers Maastricht,
25 mei 1913 – Grubbenvorst, 19 september 1945.

Leo was gehuwd en chauffeur van beroep. Gedurende de bezettingsjaren was hij fel anti Duits, na de bevrijding melde hij zich als oorlogsvrijwilliger aan. Hij gaf zich zelfs op voor het zeer gevaarlijke werk van het ruimen van mijnen. Bij het uitvoeren van deze taak vond hij de dood toen tijdens een transport een landmijn ontplofte. Leo was ongeveer 10 jaar lid van MVV. Hij was leider van het 3e elftal, een taak die hij met veel plezier vervulde. Voor hem was niets te veel.

Louis Salomon Maastricht,
16 december 1899 – Overleden?

Hij was gehuwd, vader van 2 kinderen en handelaar in textiel en ondergoed. Hij was tijdens de oorlogsjaren zeer actief binnen het Nederlandse verzet en was eind jaren twintig beginjaren 30 vorige eeuw speler van het 2e elftal van MVV.

Vanwege zijn verzetsactiviteiten wordt Louis gevangengezet. Hij verblijft veertien dagen in de gevangenis in Maastricht en wordt dan eerst naar Vught en vervolgens naar Amersfoort overgebracht. Hierna bestaat er onduidelijkheid of Louis in kamp Amersfoort of in kamp Auschwitz om het leven is gebracht.

Op www.struikelsteentjes-maastricht.nl treft u Louis zijn verhaal verteld door de ogen van familie aan.
Er is voor Louis Salomon een struikelsteen geplaatst voor de Alexander Battalaan 74. Verder werd hem na de oorlog postuum het verzetsherdenkingskruis toegekend.

Leo Huyveneers en Chris Sijen namen staan vermeld op het oorlogsmonument van de KNVB te Zeist.

Bronnen: Struikelsteentjes Maastricht, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joods Monument.


Naar boven