De turbulente jaren van voetbalrebel Co Prins in Kaiserslautern
Jacobus ‘Co’ Prins was de eerste buitenlander in dienst van 1. FC Kaiserslautern in de Bundesliga. De Nederlandse aanvaller kwam in 1963 voor 45.000 gulden over van Ajax en maakte in twee seizoenen vele tongen los. Enerzijds met zijn balkunsten, anderzijds met zijn excentrieke levensstijl. Een portret.
Door Martijn Visscher, 15 juli 2022.
‘Co reed vaak met zijn Cadillac naar Mannheim om zich in de rosse buurt van de stad te begeven. Daar gaf hij mensen onder meer vuur met brandende biljetten van tien Duitse mark’, is een van de anekdotes van biograaf Günter Rohrbacher-List over het bijzondere leven van Prins in Duitsland.
Daar ontmoette Prins ook zijn toekomstige vrouw, de op dat moment nog minderjarige balletdanseres en mannequin Karin Brunn. Na een optreden verdween Prins plots met Brunn in zijn Cadillac. Spoorloos waren ze.
Aangifte van ontvoering
De aangekondigde verloving in een lokale krant had namelijk kwaad bloed gezet bij de ouders van Brunn, die niets moesten hebben van paradijsvogel Prins. Zij deden na de verdwijning aangifte van ontvoering. Media smulden van deze soap.
‘Dat was destijds een regelrecht schandaal in Kaiserslautern. Prins riskeerde een gevangenisstraf van vijf jaar, maar kwam er uiteindelijk mee weg’, vertelde Rohrbacher-List in 2011 in gesprek met 11Freunde.
Want op het moment dat Brunn meerderjarig was geworden, trouwden de twee. Haar ouders trokken uiteindelijk de aangifte in. Het bleek ook echte liefde, want Prins en Brunn bleven bij elkaar en kregen later twee zonen.
Prins kreeg in de met 9-3 verloren wedstrijd tegen Borussia Dortmund de eerste rode kaart in de Bundesliga-geschiedenis van Kaiserslautern. Hoon was zijn deel.
Zijn tijd als voetballer in Kaiserslautern bleef ook niet onopgemerkt. Sinds legende Fritz Walter hadden supporters niet meer zo’n technicus gezien op de Betzenberg.

Alleen, Prins had zijn nukken. Op goede dagen kreeg hij de bijnaam ‘Gaukler’, ofwel tovenaar. Op andere momenten werd hij verguisd. Het schijnt dat hij zelfs een keer zijn broek liet zakken richting kritische fans.
Rode kaart
Prins kreeg in de met 9-3 verloren wedstrijd tegen Borussia Dortmund de eerste rode kaart in de Bundesliga-geschiedenis van Kaiserslautern. Hoon was zijn deel. Maar tijdens de eerste zege in die pas opgerichte Bundesliga, tegen het hoger aangeslagen Werder Bremen (3-0), speelde Prins juist de sterren van de hemel.
De haat-liefdeverhouding met de fans eindigde in 1965 in stijl. Kaiserslautern dreigde in het tweede jaar in de Bundesliga te degraderen, maar dat was voor de soms ongeïnteresseerde Prins geen optie. Tegen Eintracht Braunschweig en, op de laatste speeldag, tegen Eintracht Frankfurt etaleerde hij zijn klasse door in beide duels (twee keer 2-1 winst) te scoren.
In Frankfurt werd Prins na het laatste fluitsignaal door de Kaiserslautern-aanhang op de schouders genomen. Als teken van waardering. Zijn wispelturige avontuur in Rijnland-Palts zat er daarmee op.
Prins, tienvoudig international, keerde daarna terug naar Ajax, beproefde zijn geluk enkele jaren in Amerika en speelde vervolgens voor MVV, Vitesse en Helmond Sport. Als acteur was hij in 1981 nog te zien in de film Escape to Victory, met onder anderen Sylvester Stallone, Bobby Moore en Pelé.
Op 24 september 1987 stierf Prins op 49-jarige leeftijd in zijn woonplaats Antwerpen, tijdens een voetbalwedstrijd met veteranen. ‘Hij maakte een goal, juichte uitbundig en kreeg toen een hartinfarct. Een treurig verhaal, maar op een of andere manier kenmerkend voor zijn leven’, aldus Rohrbacher-List.
Bekijk hieronder een prachtig filmpje over Prins in Kaiserslautern.
Co Prins speelde vanaf het seizoen 1968/69 tot en met 1970/71 – 79 wedstrijden voor MVV waarin hij 5 maal het doel trof.
MMC: De Geusselt: ’n thoes veur ederein !