MMC: Cees Schapendonk, een schets

Een inspirerend sigaretje hielp Cees Schapendonk aan een interlandgoal, in zijn enige wedstrijd voor Oranje


1981

Een schitterende statistiek waar iedere spits van droomt: een op een lopen. Voor Cees Schapendonk is het waarheid. Tenminste, als je kijkt naar zijn interlandcarrière. Hij speelde veertig jaar geleden één wedstrijd voor Oranje en maakte in die wedstrijd één goal.

Brabants Dagblad, Henk Mees 27 februari 2021

Wat weet hij nog van zijn enige interland, op 22 februari 1981 in Groningen tegen Cyprus? ,,Tja, dat het koud was, ze hadden zelfs sneeuw moeten ruimen. En dat ik scoorde natuurlijk tegen een vervelende tegenstander. Maar verder?” Dan flitsen zijn ogen. Cees Schapendonk, 65 jaar nu, moet er nog om gniffelen. ,,Tijdens de rust moest ik naar het toilet. Daar was Dick Nanninga apart gaan zitten, die zat gewoon een sigaretje te roken. Ik keek mijn ogen uit.”

Het sigaretje zorgt voor inspiratie. Drie minuten pas is de tweede helft op gang als Oranje met Nanninga als invaller de Cypriotische defensie open beukt. Schapendonk slaat toe: 2-0. Zijn enige goal voor Oranje in zijn eerste én laatste interland. Samen met Dick Nanninga is hij enkele dagen eerder vanuit Limburg naar Zeist gereden om zich bij Oranje te melden. Nanninga (Roda JC) brengt zijn reputatie mee als breekijzer. Cees Schapendonk mag zich presenteren als topscorer van de eredivisie, met 18 doelpunten voor MVV, dat daardoor na 19 wedstrijden zevende staat, met even weinig verliespunten als nummer vijf PSV.


In het voormalige Oosterpark in Groningen schiet Cees Schapendonk de 2-0 binnen voor Oranje tegen Cyprus. © Ton den Haan / Kick Uitgevers

Snedige spits

Cees Schapendonk staat bekend als een snedige spits, met zijn 1.65 een type Gerd Müller, altijd gespitst op scoren. Een half jaar voor zijn debuut in Oranje is hij al eens in een voorlopige selectie gekozen. Dan komt hij nog niet verder dan een voetje in doelpunt tijdens een oefenwedstrijd tegen FC Den Haag.

In februari mag hij echt ruiken aan het oranje shirt. Willy van der Kuijlen (34) scoort alleen nog voor PSV en is allang gestopt bij Oranje, Wim Kieft (Ajax) wordt als 18-jarige nog te jong geacht, Kees Kist, de schutter van AZ, heeft zich begin januari uit de gratie gespeeld op het mini-WK in Uruguay.

,,Jan Zwartkruis, die toen bondscoach was, had mij laten weten dat ik op de reservelijst stond voor dat mini-WK. Ik was graag meegegaan”, weet Cees Schapendonk nog. Na ’Uruguay’ stapt Zwartkruis op. Als interim-bondscoach doet Rob Baan een beroep op Schapendonk. ,,Het bleef vreemd om ineens als international te worden gezien, maar Hugo Hovenkamp ving mij meteen op. ‘Doe je eigen ding, denk maar dat je bij MVV bent’, zei Hugo.”

Cees Schapendonk met het haasje, een speldje dat elke speler van Nederlands Elftal na zijn 1e interland krijgt uitgereikt. En het ingelijste shirt van zijn 1e en enige interland. © copyright Marc Bolsius

Woede bij MVV

Scoren is in 1981 dagelijks werk voor Cees Schapendonk. Maar als een maand later, voor een WK-interland tegen Frankrijk, Johan Cruijff (aanvankelijk) beschikbaar is, slaat de nieuwe bondscoach Kees Rijvers hem over. ‘Ongelooflijk hoe er met spelers wordt gesold. Van ons krijgen ze in Zeist geen millimeter medewerking meer’, reageert MVV-manager Nico Jongen vol woede.

Cees Schapendonk moet nu lachen om zoveel ergernis in Zuid-Limburg. Maar zijn interland-avontuur zal nooit meer een vervolg krijgen. Acht dagen later scheurt hij op de training zijn enkelbanden. Schapendonk is dan nog steeds topscorer van de eredivisie. De laatste tien wedstrijden moet hij missen. Voor hem eindigt de competitie op de vierde plaats, drie goals achter Ruud Geels.

Veel tegenslag

Zo krijgt zijn carrière een knauw. Pas een jaar later lokt AA Gent hem weg uit Maastricht. Na twee jaar keert hij terug in Nederland. Na Excelsior en RKC Waalwijk is NAC op 37-jarige leeftijd zijn laatste halte. Als scout kan Cees Schapendonk dan aan de slag bij RKC. In die rol is hij nog steeds actief, ook na veel tegenslag, vooral met zijn gezondheid. ,,Ik heb een hartinfarct gehad, ik heb een scheurtje in mijn aorta waardoor ik heel voorzichtig moet zijn. In 2005 heb ik echt op het randje gelegen”, zegt hij thuis in zijn geboorteplaats Den Bosch.

Nooit heeft Schapendonk bij FC Den Bosch mogen spelen. ,,Toch wel, één keer, een half wedstrijdje in een oefenpotje. Het was voor mijn ontwikkeling beter om bij de amateurs van Concordia SVD te blijven, vonden ze.” Een half jaar later meldde FC Eindhoven zich. In 1979 is Schapendonk topscorer van de eerste divisie en toont FC Den Bosch wel belangstelling. Vier ton (in guldens) eist Eindhoven. ,,Toen was ik te duur geworden.”

YouTube player
Roda JC – MVV, 1981 2 – 5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cees Schapendonk op 22 februari 1981 in Groningen, Nederland-Cyprus 3-0.
Cees Schapendonk (‘s-Hertogenbosch, 24 december 1955) is een voormalig Nederlands voetballer. De aanvaller speelde onder andere voor Eindhoven, MVV en KAA Gent en kwam één keer uit voor het Nederlands elftal.

Schapendonk was via amateurvereniging Concordia SVD bij de jeugd van Eindhoven terechtgekomen. Daar maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Van 1975 tot 1977 kwam Eindhoven uit in de Eredivisie. In seizoen 1978/79 werd Schapendonk topscorer van de Eerste divisie, wat hem een transfer naar MVV opleverde. Voor deze club scoorde hij in drie seizoenen 52 doelpunten. In seizoen 1980/81 voerde hij lange tijd de topscorerslijst van de Eredivisie aan. Dit leverde hem een uitverkiezing voor het Nederlands elftal op. In een door zeven spelers van AZ’67 gedomineerd team maakte Schapendonk op 22 februari 1981 onder interim-bondscoach Rob Baan zijn interlanddebuut tegen Cyprus, waarbij hij één keer scoorde. Onder de nieuwe bondscoach Kees Rijvers werd Schapendonk niet meer opgeroepen, waardoor het bij deze ene interland bleef.

Met MVV degradeerde Schapendonk in seizoen 1981/82 naar de Eerste divisie. De speler vertrok daarop samen met ploeggenoot Søren Busk naar het Belgische KAA Gent. Hij speelde vier seizoenen in België. In 1984 won hij de beker van België. Vanaf augustus 1986 werd Schapendonk uitgeleend aan Excelsior. In oktober 1987 verkaste hij naar RKC, waarmee hij in 1988 naar de Eredivisie promoveerde. Vervolgens speelde hij nog enkele jaren voor NAC. In 1993 beëindigde hij zijn loopbaan en liet hij zich overschrijven naar de amateurvereniging BVV in zijn geboorteplaats ‘s-Hertogenbosch.

In de periode 1979–1982 speelde Cees Schapendonk 91 wedstrijden voor MVV waarin hij 52 maal wist te scoren


Naar boven