MMC: George Knobel, een schets

Knobel legt zweep over MVV 


AD Sport 21 augustus 1969 

“Als er iets bereikt moet worden, gaat dat niet met luieren.” 

Trainer maakt zichzelf, en MVV niets wijs 

Scherpe, doordringende ogen kijken je aan als je het woord tot hem richt. Zijn getekend gezicht vertrekt geen moment; het is ondoorgrondelijk. Je krijgt een beetje het akelige gevoel, dat je door hem wordt getaxeerd. De borstelige kuif, die zijn hoofd siert, geeft iets koddigs aan zijn persoon, maar maakt het tevens niet mogelijk hem uit duizenden te herkennen. 

Volledige inzet 

Geholpen door de omstandigheden – nu Limburg nog maar één eredivisieclub rijk is – maakte hij in korte tijd van MVV een hardwerkend, homogeen elftal; bracht hij de spelers bij dat voor degenen, die zich niet volledig inzetten, geen plaats meer zou zijn. George Knobel werd bij MVV geïntroduceerd door bondscoach Georg Kessler. Hij kreeg een proefcontract tot het einde van de vorige competitie en waarom Knobel, oud-speler van RBC, autorijschoolhouder en drie jaar trainer van De Baronie, een baan bij MVV accepteerde? “Gewoon omdat het voor mij onbegrijpelijk was dat de spelers, die ik van naam kende, tot zulke slechte resultaten kwamen. Er moest veel meer uit kunnen komen. En dan niet te vergeten het avontuur. Het avontuur in de eredivisie, waarin ik voor mezelf kon bewijzen een trainer te zijn”. Wie Knobel tijdens de training volgt – en dat zijn er langs de lijn vele – valt op, dat hij er met de zweep overheen gaat. Zo zelfs, dat het niet moeilijk valt waar te nemen dat hij bezeten is van voetballen en van zijn vak. Na de training is George Knobel een ander mens. 

Zelfvertrouwen  

Een ontspannende lach zegt, dat hij geen bruut is. “Wat wil je, zegt hij, als er iets bereikt moet worden, gaat dat niet met luieren. Bij MVV was eigenlijk het grootste probleem een gebrek aan zelfvertrouwen. Door veel met de spelers te praten, ze zelfs thuis op te zoeken leer je problemen kennen die remmend werken. Mijn eerste taak is dan ook geweest het zelfvertrouwen terug te geven”. 

Systeem  

Een andere taak, die Knobel op zijn schouders kreeg, was het bijbrengen van een gedegen theoretische basis van de voetbalsport. Ik ben voorstander van gegroepeerd voetbal. Dat moet geleerd worden. De spelers moeten tevens kunnen omschakelen op een ander systeem. Verrassingen van een tegenstander moeten zonder moeite kunnen worden opgevangen. Ik begrijp, dat daar tijd voor nodig is, maar zoals het nu al gaat ben ik ervan overtuigd, dat MVV het wel zal rooien. Effectief: “Je moet in de eredivisie met gedegen voetbal komen, niet met schoonheidsvoetbal.” MVV speelt dit seizoen zakelijk voetbal, vanuit een versterkte verdediging met snelle tegenaanvallen. Voor de toeschouwer niet altijd even mooi, maar wel effectief. “Het Is de enige basis, waarop MVV zich kan handhaven en dat is onze eerste opdracht”. “De jaren van degradatiezorg moeten voorbij zijn. We maken ons nog geen illusies, dat we in de top kunnen meedraaien, maar wat Kurt Linder bij PSV is gelukt, moet hier ook kunnen.” 

Rendement  

George Knobel gaat bij MVV zijn gang, hij heeft alle vrijheid van handelen. Met gedegen en vertragend spel snoepte hij PSV een kostbaar punt af en kwam hij in de moeilijke uitwedstrijd tegen AZ’67 eveneens tot een gelijkspel. Resultaten die optimistisch afsteken bij andere jaren. De harde lijn, die hij heeft gebracht, heeft dus al rendement afgeworpen. Met beide benen op de grond, rotsvast overtuigd van de mogelijkheden, weet Knobel echter ook dat de strijd om een vast bestaan moeilijk is. “Na dé top in de eredivisie komen er twaalf clubs van gelijke kracht. Die clubs zullen zich ervan bewust moeten zijn dat zij in feite vechten om aan degradatie te ontkomen. En daar is MVV ook bij; laten we ons maar niets wijsmaken”. 


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

George Knobel, Roosendaal, 10 december 1922 – aldaar, 5 mei 2012 was een Nederlands voetbaltrainer en voetballer. Tijdens zijn spelersloopbaan kwam hij uit voor RBC.

Clubtrainerscarrière

George Knobel was van juli 1973 tot en met april 1974 hoofdtrainer van Ajax. Daarvoor was hij hoofdtrainer van onder meer MVV en Baronie. Hij trad aan op het moment dat de Amsterdamse club op het begin van zijn retour was na het behalen van de grote successen onder Rinus Michels en Stefan Kovacs in de acht seizoenen 1965/66 tot en met 1972/73.

Door het vertrek van sterspeler Johan Cruijff eind augustus 1973, na twee Eredivisie duels en door de met blessures kampende andere dragende spelers, werd zijn trainerschap van Ajax geen succes, alhoewel hij in 1973 wel de Europese Supercup wist te winnen (januari 1974 gespeeld, 6–1 in totaal voor Ajax tegen AC Milan na twee duels). Ajax stond weliswaar bijna het hele seizoen eerste in de competitie, maar de prestaties gingen halverwege de competitie na half januari 1974, en zeker het in laatste kwart van de competitie na half maart 1974, achteruit. De laatste twee maanden voerde Feyenoord de ranglijst aan, in welke periode Ajax nog verder achterop raakte. Ook FC Twente ging de Amsterdamse club nog voorbij, ondanks een zwakker einddoelsaldo van +38. Ajax eindigde als derde van de achttien Eredivisieclubs, met 51 punten (van de maximaal 68 haalbare punten, een score van 3/4, 75% dus), en een doelsaldo van +58. Dit was wel beter dan in de twee erop volgende seizoenen 1974/75 en 1975/76, toen Ajax onder de trainers Hans Kraay sr. en Rinus Michels ook als derde eindigde, maar met 49 en 50 punten, en doelsaldi van slechts +42 en +36, genoegen moest nemen. In het Europacup I-toernooi betekende de nipte uitschakeling tegen de eerste tegenstander, CSKA Sofia, in november 1973, het einde van de Europese suprematie van Ajax. Na een interview, waarin Knobel liet weten dat “Ajax ten onder gaat aan drank en vrouwen”, werd hij na een gesprek van vijf minuten ontslagen, in april 1974.

Knobel was later nog actief in België bij Beerschot en Hongkong, waar hij trainer was van het nationale elftal en Seiko Sport Association. Tevens was hij in 1982 kortstondig hoofdtrainer van Willem II. Tot op hoge leeftijd was hij actief in het betaalde voetbal als scout van RBC Roosendaal en MVV.

YouTube player
“Vajer Knobel”

Bondscoachschap Nederlands elftal

Na zijn periode bij Ajax werd George Knobel twee jaar bondscoach van het Nederlands elftal. Onder zijn leiding kwalificeerde het elftal zich tussen september 1974 en november 1975 voor het EK 1976, na in de poulefase Polen, Italië en Finland te hebben uitgeschakeld. In de voorronde werd in acht groepen gespeeld. Aan het eindtoernooi konden slechts vier landen meedoen, vandaar dat Nederland als groepswinnaar tegen de winnaar van een andere groep moest spelen om plaatsing voor de eindronde. Nederland wist België thuis te verslaan met ruime cijfers. Mede dankzij drie treffers van Rob Rensenbrink werd het in Rotterdam 5–0 in april 1976. Het tweede duel, uit tegen België in mei 1976, werd met 2–1 gewonnen, door doelpunten van Johnny Rep en Johan Cruijff. Nederland won dus in totaal met 7–1 van België. Op het Europees kampioenschap zelf werd Nederland uitgeschakeld door de latere winnaar Tsjecho-Slowakije, na verlenging met 3–1. De troostfinale tegen gastheer Joegoslavië werd wel met 3–2 na verlenging gewonnen, waardoor Nederland in juni 1976 uiteindelijk derde werd.

In september 1975, dus onder bondscoach Knobel, stapten de PSV-ers Jan van Beveren en Willy van der Kuijlen boos op tijdens een training van het Nederlands elftal in Polen. George Knobel had de training stilgelegd om de later arriverende vedetten Johan Cruijff en Johan Neeskens de hand te schudden. “Alsof de koning van Spanje kwam”, aldus Willy van der Kuijlen destijds.

George Knobel ontmoet Johan Cruijff. Foto: Robert van den Berge/het Fotobureau.

George Knobel was in de periodes 1969 – 1973 en 1976 – 1978 als trainer actief voor MVV


Naar boven