Rob Beaumont (links) en Jos Notermans te midden van de mini-tentoonstelling MVV-Woolwich.
Bevrijdingswedstrijd MVV-Woolwich: complexe puzzel
Maurice van der Linden
Aanstaande zaterdag om 11.00 uur opent in Het Dinghuis een tentoonstelling over de luchtbeschermingsdienst van Maastricht de deuren. Een klein hoekje van de tentoonstelling op de eerste verdieping is gewijd aan MVV. Om specifiek te zijn aan de bevrijdingswedstrijd tussen MVV en het Engelse Woolwich van 16 september 1945.
Deze bijzondere wedstrijd kreeg aandacht na publicaties van De Nieuwe Ster. Rob Beaumont en Jos Notermans doken vervolgens in de geschiedenis van dit voetbalduel. “Ook het supportersinitiatief MMC (MVV Maastricht Connect) heeft zich intensief beziggehouden met het achterhalen van feiten rondom deze wedstrijd”, vertelt Rob Beaumont.
Eerste in Nederland
De Amsterdamse sportjournalist Albert Milhado was na de oorlog de initiatiefnemer van samenwerkingsverbanden tussen Engelse en Nederlandse steden. Internationale uitwisselingen op het gebied van sport zou daarbij moeten helpen om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. In Maastricht werd de eerste bevrijdingswedstrijd van Nederland gespeeld en dat had alles te maken met het feit dat Maastricht de eerste bevrijdde stad van ons land was. Hierdoor kreeg de wedstrijd ook landelijk veel aandacht. Een jaar later, in 1946, werd er nog een tweede wedstrijd gespeeld tegen het Belgische Eendracht Aalst. Daarna bloedde het initiatief dood.
Invloed bisdom
Waarom de tweede wedstrijd tegen een Belgische ploeg werd gespeeld, blijft een raadsel. In januari 1946 bracht toenmalig burgemeester van Maastricht Michiels van Kessenich een bezoek aan het Engelse Woolwich. “Het was de bedoeling dat Maastrichtse jongeren een uitwisselingsreis naar Woolwich zouden maken”, vertelt Jos Notermans. “Het bisdom Limburg stelde echter als eis dat de jongeren moesten worden ondergebracht bij rooms-katholieke gezinnen, maar die waren er weinig tot niet in Engeland. Dus die reis ging niet door.” Of dit de reden is dat de tweede wedstrijd daarom tegen een Belgische ploeg in Maastricht werd gespeeld, blijft onduidelijk.”
Maastricht was de eerste stad waar een bevrijdingswedstrijd werd gespeeld in het kader van het samenwerkingsverband, maar ook de eerste stad in Nederland waar het initiatief geen vervolg kreeg. Er zijn ook steden waar het beter lukte. Zo is de ‘Leiden Oxford Link’ nog steeds intact, net zoals de band tussen Arnhem en het Engelse Croydon.
Vier sterke mannen
In de mini-tentoonstelling zijn foto’s, brieven, krantenartikelen, opstellingen en wedstrijdbordjes te bewonderen. Ook de metershoge wisseltrofee die speciaal voor de wedstrijd MVV-Woolwich werd gemaakt, is naar Het Dinghuis getransporteerd. Rob Beaumont: “De trofee stond in het MVV-stadion. Gelukkig kon het beeld van de sokkel worden gehaald. Maar er moesten toch vier sterke mannen aan te pas komen, want alleen het beeld weegt al zo’n 90 kilo.”
Verder kwamen de twee speurders erachter dat de piloot van het Nederlandse toestel dat in 1945 het Engelse team samen met hoogwaardigheidsbekleders naar Maastricht heeft gevlogen, Dio Rox was. Opmerkelijk detail: in Het Parool van 25 november 1968 valt te lezen de voorzitter van MVV, mr. Max Tripels, bekend heeft gemaakt dat Dio Rox zijn functie als manager van MVV heeft neergelegd omdat het niet meer te combineren is met zijn directeurschap van de luchthaven in Beek.
Nog veel vragen
Een ding is duidelijk: Rob Beaumont, Jos Notermans en MMC zijn een stuk meer te weten gekomen over de wedstrijd MVV-Woolwich. “Maar het blijft een complexe puzzel”, zegt Jos Notermans. “Er zijn nog veel losse eindjes. Zo vragen we ons af waarom op de wisseltrofee nooit de namen van de winnaars zijn gegraveerd? MVV won met 3-2 van Woolwich en verloor met 1-2 van Eendracht Aalst. Waarom heeft de trofee een tijdje op het gemeentehuis gestaan en wanneer is hij weer terugverhuisd naar het MVV-stadion? Verder hebben we nog vragen over Hotel Woolwich dat aan het Vrijthof lag (tegenwoordig ING-vestiging; red.). Wij denken dat het geen toeval is dat een hotel in Maastricht dezelfde naam had als de club waar in 1945 tegen gespeeld werd. En wat doet een stadsgids van Woolwich uit 1939 in onze Stadsbibliotheek?”
Wie vloog het regeringstoestel?
In Woolwich lag een van de grootste oorlogsindustrieën van Engeland. Jos Notermans: “Eén van de Maastrichtse Rotary clubs heeft ooit een Arsenal-bell geschonken gekregen door Woolwich. Die was gemaakt van omgesmolten staal van munitie. De grote vraag is of die Arsenal-bell nog te achterhalen valt? En dan is er nog de map van burgemeester Van Kessenich met de titel ‘Vriendschapsband Maastricht – Woolwich’. Die wil ik ook nog een keer doorspitten in het Historisch Centrum Limburg.”
Wat zeker is: de twee heren puzzelen graag nog een tijdje door en het liefst willen ze alles ook een keer op papier zetten. Tijdens de openingsdag zal Jos Notermans om 13.00 uur een verhaal houden over wat er allemaal te zien is in de tentoonstelling.
De tentoonstelling opent zaterdag 19 oktober en duurt tot en met zondag 3 november. Van maandag tot en met zondag zijn de openingstijden van 11.00 tot 15.00 uur. Toegang is gratis. Ingang is de deur op de eerste verdieping die via de zijtrappen is te bereiken.
MMC: De Geusselt: ’n thoes veur ederein !