Buiten de lijnen speelt MVV al eredivisie

De mannen die achter de schermen keihard werken aan het MVV van morgen. Boven van links naar rechts: Harold Kostons, Huub Waterval, Jasper Jongen, Beneden van links naar rechts: Jos Ubaghs, Mark Thiessen en Quincy Tilli. Niet op de foto: Angelo van Hooren, Michel Badeaux en Toussaint Rosier.


Maurice Ubags
20 november 2024

2024 is een bijzonder jaar voor MVV. Begin dit jaar pakten zwarte wolken zich samen boven De Geusselt. Directeur Laura van Leeuwen sprak – in een lange uitputtende brief – openlijk over een dreigend faillissement. Haar transparantie was verrassend, nooit eerder vertoond in De Geusselt. Aanvankelijk buiten het zicht van alles en iedereen stond een groep lokale ondernemers op, die werkten aan een reddingsplan. Het Maastricht Collectief.

Op het moment dat MVV in financiële problemen kwam, waren er al Amerikaanse investeerders (Dutch Soccer Holding) aan boord, die via een step-up, in ruil voor enkele miljoenen hun al opgebouwde aandelenbelang zou uitbreiden en de facto MVV zou overnemen. De Amerikanen hadden grootste plannen met MVV, zoals voetbalinvesteerders altijd visioenen hebben. Maar de Amerikanen hielden geen woord: een van de investeerders trok zich plotseling terug. Directeur Van Leeuwen meldde meteen dat zonder de Amerikaanse dollars MVV in acute geldnood zou komen.

Strijd

In het voorjaar ontstond een spannende strijd tussen het Maastricht Collectief en de Amerikanen, die in de verlenging alsnog MVV helemaal wilden kopen. Alex Demetriou was de ‘nieuwe’ Amerikaanse investeerder. Alex trok zij aan zij op met Dutch Soccer Holdings, dat al 24 van de 100 aandelen had verworven. ‘Nieuwe’ tussen haakjes, omdat hij helemaal aan het begin ook al eens in beeld is geweest bij MVV. Saillant: Demetrious bedrijf heet Scythe. Dat is Amerikaans voor zeis. Die zeis komt ook subtiel terug in het logo van het bedrijf. Symbool voor een verwijzing naar Magere Hein. Of ‘Grim reaper’.

Top KKD

Het Maastricht Collectief had een lange termijnplan geschreven voor MVV, dat naar buiten werd gebracht door de pas opgerichte De Nieuwe Ster. Financiële en sportieve nuchterheid als rode draad. Maar ook een echt ondernemersplan: gericht op groei van us-MVV-ke. De begroting zou het eerste jaar op ruim vier miljoen euro moeten uitkomen. Een van de pijlers van het plan was een analyse van het bureau Hypercube van Pieter Nieuwenhuis. Zijn mantra is: munten is punten. Als de begroting groeit, kunnen ook de sportieve ambities groeien. Op basis van het economische achterland van Maastricht, zou MVV voldoende geld uit de markt moeten kunnen halen om top Keuken Kampioen Divisie (KKD) te spelen. Met af en toe een promotie kans naar de Eredivisie.

Heilig vuur

Wat het Maastricht Collectief – ook tot zijn eigen verrassing – bijzonder goed lukte, was het aanblazen van de nog altijd gloeiende kooltjes in de stad. Een bijna heilig vuur ontbrandde voor us-MVV-ke. Maastricht ging als éen man om MVV heen staan. Oude verweesde sponsoren keerden terug, nieuwe sponsoren meldden zich aan. Zelfs in de gemeenteraad – de stad had nog steeds enkele tonnen huurschuld te goed van MVV – ontstond er enthousiasme voor MVV.

Gelijkwaardig

In Chateau Neercanne, in De Geusselt en op geheime plekken volgden ondertussen spannende onderhandelingen. De Amerikanen en ook het Maastricht Collectief legden hun plannen op tafel. Uiteindelijk zou een keuze gemaakt moeten worden: beide partijen konden het niet eens worden over een samenwerking. Het Collectief wilde per se de ultieme zeggenschap over de club minimaal gelijkwaardig delen. Dat wilden de Amerikanen niet.

Schuldsanering

Het werd dus het Maastricht Collectief. Waarna het Collectief aan de lat stond van alles wat in het lange termijn-plan was opgeschreven en zelfs meer. Terwijl het huis in brand stond, financieel tenminste. De eerste zorg was het uitvoeren van een schuldsanering bij MVV onder de WHOA-regeling. Alle schuldeisers zouden tegen betaling een gering percentage van hun vordering, de resterende schuld aan MVV moeten kwijtschelden. De WHOA-regeling werd, bijgestaan door twee advocaten, vlekkeloos uitgevoerd. De rechter keurde de WHOA-regeling van MVV in één keer goed.

Licentie

Na de WHOA-regeling was het meteen alle hens aan dek om een sluitende meerjarenbegroting in te dienen bij de KNVB, om zo de licentie voor komend jaar veilig te stellen. Ook dat lukte in één keer. De KNVB had zelfs geen vragen meer.

Rekenmeesters

Een lijn die zich door zou zetten. De accountant keurde de jaarrekening goed van MVV, waar daarvoor een periode van tien (!) jaar dat niet het geval was geweest. En de ‘forecast’ die MVV vervolgens weer moest indienen bij de rekenmeesters in Zeist kon ook direct op instemming rekenen.

Videocalls

Wat niemand ziet, is wat het Maastricht Collectief allemaal achter de schermen doet. Bij het opstellen van het reddingsplan en in de aanloop naar de schuldsanering, hadden alle leden van het Maastricht Collectief dagelijks een videocall. Ze zagen elkaar een paar keer per week. Inmiddels is dat grotere overleg afgeschaald tot drie videocalls per week en één fysiek overleg op de vrijdag. Sommige leden van het Collectief werken meerdere dagen per week als vrijwilliger in de Geusselt, om de organisatie vooruit te helpen.

Scheiding

In de veranderingen die doorgevoerd werden, verloor MVV haar directeur Laura van Leeuwen. De club en Laura lagen niet meer op één lijn. Bij de scheiding ging het even publicitair mis, omdat de papieren nog niet getekend waren toen het nieuws naar buiten kwam. Dat had te maken met vragen van de pers: Laura was de grote afwezige bij de Open Dag van MVV in de zomer. Wat was er aan de hand?


Bij de stichting MVV werden nieuwe bestuursleden benoemd, die de nieuwe koers omarmden. Bij de Raad van Commissarissen werden wisselingen doorgevoerd en Jean Boelen werd interim-directeur. Op de achtergrond onderhandelde het Maastricht Collectief over de prijs om de Amerikaanse aandelen terug te kopen. Ook dat lukte. De Amerikanen hadden geen andere keus dan eieren voor hun geld kiezen. Als minderheidsaandeelhouder had het Collectief ze kunnen uitroken.

Uitroken

Ondertussen rammelde de ene na de andere investeerder aan de poorten van De Geusselt. Ze werden zorgvuldig gescreend en vielen ook één voor één weer af. Soms zelfs heel snel.

Japanners

Behalve de Japanners. De Japanners hadden serieuze interesse, maar waren ook geduldig. Met de Japanners was er meteen een klik, maar werd er vervolgens ruim tijd gekozen om elkaar te leren kennen. Het goede gevoel nam alleen maar meer toe. Heel voorzichtig liet het collectief tijdens een van de drukbezochte sponsorbijeenkomsten – voor de goede verstaander – iets los. Er werd verteld dat MVV open stond voor een investeerder. Daar werd ook de nieuwe organisatiestructuur op ingericht. Met als grote disclaimer dat de zeggenschap altijd in Maastricht zou blijven.

Geloofsartikel

Opmerkelijk is dat MVV de koninklijke weg blijft bewandelen om van de KNVB goedkeuring te krijgen voor de deal met de Japanners. De club kiest ervoor om met twee Nederlandse bv’s alle aandelen te houden van MVV. Daarmee kan de KNVB de volledige toetsing doen, ook de belangrijke toetsing naar de herkomst van de gelden die geïnvesteerd worden. Bij FC Den Bosch werd er bijvoorbeeld voor gekozen om de kopers van de club (een TikTok-zakenman en ondernemers in massagesalons) te verdelen over vier bv’s die net onder 25%-grens blijven en zo het toezicht van de KNVB omzeilen. Hoe anders is het overigens ook bij Vitesse, waar de club er niet meer in lijkt te slagen uit het moeras te komen. Het Maastricht Collectief is overtuigd van de koninklijke weg. Transparantie is een van de nieuwe geloofsartikelen van us-MVV-ke.

7 miljoen euro

De komst van de Japanners valt samen met de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur. Uit de vacaturetekst blijkt dat MVV de begroting de komende jaren wil laten groeien naar 7 miljoen euro, bijna een verdubbeling van de huidige begroting. Als het credo ‘munten is punten’ geldt, dan zal het MVV op het veld ook gaan lukken een zekere winst tot de negentigste minuut te verdedigen.

Stadion

Maar nog veel belangrijker is dat de Japanners en ook het Maastricht Collectief nu ernst maken met een onderzoek naar een nieuw stadion. Voor wie ziet hoe serieus het Maastricht Collectief bezig is met MVV, is het duidelijk dat dat geen luchtkasteel wordt. Een ruimere begroting kan een vliegwiel worden voor een club die en goed presteert (nog steeds: top KKD en een statistisch eens per vier jaar promotie naar de eredivisie) en financieel gezond is. En dat laatste is van belang als sluitstuk in de financiering van een nieuw voetbalstadion. En het moet gezegd: zoals MVV nu gasten moet ontvangen, dat is meer dan beschamend. Voor MVV, voor Maastricht.

Businessclub

Het mooie is dat de Japanners niet alleen geld, voetbalkennis en naar verwachting ook enkele Japanse talenten zullen inbrengen. De Japanners brengen ook een netwerk van internationale bedrijven mee naar Maastricht. Daar moet niet alleen Maastricht, maar heel Limburg zijn voordeel mee doen. Er is nog ruimte in de businessclub van MVV.


Naar boven