Vijf vitrinekasten vol met MVV-geschiedenis

In de businessruimte van MVV Maastricht staan vijf vitrinekasten vol met memorabilia uit het verleden van de voetbalclub. Op de kasten staan vijf shirts van de rood-witte. “Achter ieder stuk zit een verhaal”, legt Rob Beaumont uit. Samen met Léon Partouns, Yvon Prince en Paul van Grinsven maakt hij deel uit van de werkgroep historie. Samen zorgen ze ervoor dat de geschiedenis van de club in leven blijft.

Rob Beaumont is geen onbekende in de club. In 2010 werd hij secretaris van de Vereniging MVV. In 2014 volgde hij Frans Erens op als voorzitter. In die bestuursperiode werd mij de vraag gesteld waarom we eigenlijk nauwelijks iets zien van de geschiedenis van een club die al meer dan een eeuw bestaat. Uiteindelijk heeft dat geleid tot deze vijf vitrinekasten vol met mooie voorwerpen. Maar daarvoor moest er wel eerst wat water door de Maas stromen.

Gift of bruikleen
MVV had natuurlijk spullen die tentoongesteld kunnen worden. Zo is er de kampioenschaal uit het seizoen 1996/1997. De enige keer dat de club kampioen werd in het betaalde voetbal sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954. De ploeg stond toen onder leiding van voormalig MVV-keeper Frans Körver. MVV promoveerde vaker naar de eredivisie, maar dat was steeds via de nacompetitie. De meeste memorabilia zijn echter vaak privébezit. “Daar zijn we als eerste naar op zoek gegaan”, vertelt Rob. “Mensen konden dan kiezen uit twee opties. Of ze geven het voorwerp als een gift aan de club of we krijgen het in bruikleen. Alles wordt dan keurig op papier vastgelegd, zodat er nooit misverstanden ontstaan wie nu de eigenaar is. Alle stukken staan nu dus tentoongesteld in vijf vitrinekasten die zijn ingericht door diverse etaleurs van Maastrichtse bedrijven.”

De enige kampioensschaal die MVV ooit won.

Vondst in Zeeland
Ook alle vragen die mensen stellen over de geschiedenis van MVV komen bij Rob terecht. “Ook daar komen wel eens pareltjes voor de verzameling uit naar voren. Zo kreeg ik een brief van een oudere man uit Zeeland dat hij een bijzonder object in huis had met de opdruk MVV. Het bleek een kleine stoof te zijn met een witte deksel waarop MVV stond. Ik vroeg hem om met de mobiele telefoon een paar foto’s te maken om die op te sturen, maar dat bleek te ingewikkeld voor de man. Even naar Zeeland rijden voor iets wat je niet gezien hebt, doe je ook niet direct. Voor hetzelfde geld stelt het niets voor. Uiteindelijk ben ik toch een keer bij hem op bezoek geweest. Anderhalf uur aan de koffie met daarbij zijn hele levensverhaal.” Er is geen bewijs dat het stuk echt van MVV is. In de vorige eeuw werd in Duitsland onder de naam MVV Co porselein gemaakt. Maar er is ook geen bewijs dat het daarvan afkomstig is. “Dit is toch een prachtig mysterie in onze vitrinekast”, vertelt Rob enthousiast.

Emotionele waarde
“Verhalen daar gaat het om”, zegt Rob. “Financieel hebben deze spullen geen waarde, maar de emotionele waarde is onbetaalbaar. Neem nu het clubembleem van de onlangs overleden clubicoon Jo Toennaer. Zijn moeder moest dat destijds nog zelf op het kostuum naaien. Nee, geen kostuum van de club zoals dat tegenwoordig gaat, maar een zelf gekocht pak. Dat embleem pronkt hier nu in de kast, evenals het officiële opstellingenformulier van de wedstrijd PSV – MVV met Hans van Breukelen op het doel, en de voetbalschoenen van Roberto Lanckohr.” Achter ieder stuk zit een bijzonder verhaal.”  

Het kostuumembleem van MVV-icoon Jo Toennaer.

Bijzondere shirtjes
Op de vijf vitrinekasten pronken ook vijf shirts uit het MVV-verleden. Eentje is door Bert van Marwijk gedragen en eentje uit de laatste periode dat MVV in de eredivisie speelde. Twee zijn carnavalstenues van de ploeg uit Maastricht. Het opmerkelijkst is wellicht het shirt met drie banen in de kleuren geel, blauw en wit. “Dit zijn de drie kleuren uit de Limburgse vlag”, legt Rob uit. “Het is gedragen in de periode 1969 tot 1973. MVV was toen de enige Limburgse ploeg in de eredivisie.”

Dik Bruynesteyn
Het brandt en je mag maar één stuk uit de kast meenemen. Op die vraag blijft het heel lang stil bij Rob. “Daarop is nauwelijks een antwoord te geven. Ieder stuk heeft waarde. Maar als het echt moet, kies ik voor de kwartetkaarten die door Dik Bruynesteyn voor het seizoen 1957/1958 zijn gemaakt. Albert Ummers, Johan van Bun, Fons van Wissen en Harry Verdonschot zijn getekend op de karakteristieke ‘Bruynesteyn-manier’.

Wie helpt mee?
Om alle stukken toegankelijk te maken voor een breder publiek, wil de werkgroep alles digitaliseren en ook alle verhalen achter de voorwerpen publiceren. Rob: “Hier kunnen we nog wat vrijwilligers bij gebruiken die verstand van moderne technieken hebben. Wij zijn van de oudere generatie en kunnen daar nog wel wat hulp bij gebruiken. Hetzelfde geldt voor het samenstellen van het jubileumboek 125 jaar MVV Maastricht. Op 2 april 2027 is het zover. We hebben boeken over het 25, 50, 60, 75 en 100-jarig jubileum. Als we dat ook bij 125 jaar willen hebben, moeten we nu beginnen.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het secretariaat van de Vereniging MVV Maastricht.

Naar boven